Χμμ!

Διαβάστε τα πρώτοι όλα!
20 Μάρτιος 2017

Δίσκοι απο παλιές ακτινογραφίες.

Τι κάνεις αν ζεις στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’50 και θέλεις να αντιγράψεις έναν παράνομο δίσκο βινυλίου από κάποια απαγορευμένη rock ή jazz μπάντα;

Πριν οι κασέτες και τα μαγνητόφωνα γίνουν ευρέως διαθέσιμα, και όταν το βινύλιο ήταν ακόμα ένα υλικό που λίγοι μπορούσαν να βρουν, οι ευρηματικοί Ρώσοι που ήθελαν οπωσδήποτε να ακούσουν τα αγαπημένα τους απαγορευμένα τραγούδια, έπαιρναν τις πεταμένες ακτινογραφίες από τα απορρίμματα των νοσοκομείων και τις χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν δίσκους.

Για να φτιάξουν τον δίσκο, έκοβαν την ακτινογραφία σε κυκλικό σχήμα με ένα ψαλίδι, και άνοιγαν μια τρύπα στο κέντρο του καίγοντας το με ένα τσιγάρο. Στη συνέχεια το πρεσάρανε κανονικά με το καλούπι για το βινύλιο, όπως θα έκαναν με έναν κανονικό δίσκο.

“Συνήθως ήταν δυτική μουσική που ήθελαν να αντιγράψουν,” εξηγεί ο Sergei Khrushchev, γιος του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Nikita Khrushchev. “Είχες τραγούδια του Elvis πάνω σε πνεύμονες και Duke Ellington πάνω στην ακτινογραφία εγκεφάλου της θείας σου,” προσθέτει η συγγραφέας Anya von Bremzen. “Ήταν απαγορευμένη δυτική μουσική που είχε αιχμαλωτιστεί στα όργανα κάποιου Σοβιετικού πολίτη!”

|

Leave a Reply

May68 Radio Streaming // 128 Kpbs
  1. May68 Radio Streaming // 128 Kpbs